fbpx

Over de Basiliek

ba•si•liek (de; v; meervoud: basilieken)

Het Nederlandse woord basiliek is afgeleid van het Latijnse basilica, dat weer is afgeleid van het Griekse woord Βασιλική (basilikè, “koninklijk gebouw”). Een basiliek is een bouwvorm uit de klassieke oudheid. Nog voordat kerkgebouwen de eretitel ‘Basiliek’ kregen, was, in de tijd van de Romeinse keizers, een basiliek (basilica) een gebouw met een rechthoekige vorm, gelegen aan het forum (centrale marktplein) van een Romeinse stad. Basiliek en forum hadden een belangrijke gemeenschapsfunctie. Ze vormden een plek waar men elkaar ontmoette, waar werd rechtgesproken en gehandeld.

Deze gemeenschapsfunctie hopen wij ook tot uiting te kunnen brengen in De Basiliek in Veenendaal. De Basiliek kan door het multifunctionele karakter van het gebouw een breed scala aan organisaties een geschikt onderkomen bieden. Het plan ontstond door de behoefte een thuis te bieden aan de zondagse diensten van de Veenendaalse kerk Mozaiek0318. Van daaruit bleek veel meer mogelijk!

Zowel lokale als landelijke als internationale instanties, bedrijven en artiesten kunnen bij ons terecht als locatie voor evenementen en concerten. Daarnaast verhuren we diverse zalen en (vergader)ruimtes voor allerlei soorten bijeenkomsten van 3 tot 1.500 personen.
De locatie is ideaal gezien de ligging langs de A12, midden in Nederland, met ruim 300 gratis parkeerplaatsen in onze eigen parkeergarage. 

Wij hopen u te mogen ontmoeten als huurder en/of gast in onze moderne versie van een basiliek. Met de Grote en een Kleine zaal, ons eigen Forum met Studio’s, de gezellige Taverne of één van de mooie vergaderruimtes, vernoemd naar beroemde Basilieken, ooit gelegen aan het oude Forum Romanum in Rome. Ook ontvangen wij u graag bij onze locatie Downtown, een tot grand café omgetoverde oude kerk in het centrum van Veenendaal. Graag tot ziens!

Hartelijke groet,
Het team van de Basiliek

De volgende opdrachtgevers mochten wij o.a. verwelkomen: