fbpx
17/11/2023
09:30

Expertisedag voor (kinder)fysiotherapeuten 2023

‘Een congres raakt zo vaak licht aan een onderwerp’
‘Ik zou graag wat meer willen weten van zaken die ons vak raken maar waar we niet in opgeleid worden’

Daar gaan we wat aan doen tijdens deze editie van de Expertisedag voor kinderfysiotherapeuten! Een dag volledig ingevuld op jullie behoeften, opgehaald uit evaluaties en persoonlijke verhalen.

In de ochtend stippen we diverse thema’s aan op inhoud, alle uitgelicht door een expert en vertaald naar de praktijk door een kinderfysiotherapeut. Zo zal Chantal O’Dwyer-Huiskes, van ‘Anders kijken naar kinderen’, met ons verdiepen op het gebied van sensorische informatieverwerking en neemt revalidatiearts Laura Bonouvrié ons mee in het standaard lichamelijk onderzoek bij een kind met een centraal motorische aandoening. Verder nog een specifiek en uniek thema: kinderoncologie. Patrick van der Torre (kinderfysiotherapeut en hoofd Sport- en bewegingscentrum Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) licht de grootste doelgroepen uit en verbindt het ziekenhuis met de dagelijkse praktijk. We verdiepen ons in kinderen met een hematologische maligniteit. De ochtend wordt afgesloten met de onlosmakelijke verbondenheid tussen voeding en beweging door Gunilla Boomsma, sportdiëtist bij kinderen. Wat is het effect van voeding op het intensief sportende kind, wat is de meerwaarde van voeding als onderdeel van de behandeling bij de fysiotherapeut en wanneer verwijs je naar een sportdiëtist?

In de middag verdiepen we ons tijdens workshops in bovenstaande thema’s. Hoe geef je je interventie vorm? Tot waar betrek je voeding in je behandeling en wanneer zoek je samenwerking? Met behulp van casuïstiek krijg je tips en handvatten voor het uitvoeren van een standaard lichamelijk onderzoek bij kinderen met een centraal motorische aandoening. Kies de twee thema’s waar jij mee de diepte in wil en zorg zo de meest relevante input voor jouw dagelijkse praktijk!

De dag sluiten we plenair af met een veel voorkomende en zorgwekkende doelgroep: kinderen met obesitas. In deze bijdrage wordt ons geleerd obesitas nog veel beter te begrijpen. Hoe ziet dit er genetisch uit en welke invloed heeft dat op onze aanpak?

Wat mij betreft weer een waardevolle dag, dus graag tot 17 november in De Basiliek!

Sascha van der Velden
Dagvoorzitter / Kinderfysiotherapeut Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Datum vrijdag 17 november 2023
Locatie De Basiliek
Plaats Veenendaal

Accreditatie

Toegekend door Kwaliteitshuis Fysiotherapie (nieuw orgaan ipv KRF NL en Keurmerk Fysiotherapie) voor Register Kinderfysiotherapie / Vakinhoudelijk algemeen, ADAP (5 pnt)

De volgende opdrachtgevers mochten wij o.a. verwelkomen: